Spex

Spexmanual

Sägen säger att det allra första spexet hölls år 1858 i Uppsala och under namnet "Trollflaskan". Det skulle då ha varit latinstudenter som tvingats göra klassiska dramer på just latin men då dessa var så enormt tråkiga gjorde studenter vad de kunde för att liva upp det hela. Vips- spex var uppfunnet! Spex är en interaktiv nöjesform som kräver lika mycket av publiken som av ensemblen. Ett gott och öppet samarbete genererar underhållning på högsta nivå. Det kräver att publiken visar sina känslor om det så väl är gillande eller ogillande! Detta för att föreställningen skall kunna föras framåt på ett för alla tillfredsställande sätt. Klassiker som kan användas som uppvärmning:
* När något är roligt skriker man "Bravo!"
* När något är dåligt skriker man "Bu!"
* När något är så roligt att man vill se det igen, men kanske lite annorlunda, skriker man "Omstart!"
* När något är så roligt att man måste se det igen, exakt som tidigare, så skriker man "En gång till!"
* När någon anses vara olämplig att vara på scenen, skrik "Bär ut henne/honom"
* När det anas hetta men ingen final, skrik "Kyss!"
* För att åstadkomma kaos så skrik "Ombytta roller!"
Osv.

Så om en liten röst inom er vaknar, svälj den icke utan låt den då skrika ut sitt budskap i salen utan hämning!
Gott spex!2016 - Den unge Werthers

I det Tyska Schnasendalen blomstrar Kolabutiken Werther's Original under ledning av ingen mindre än den unge Werther själv och hans kompanjon Wilhelm Wonka. Men godisglädjen finns inte hos alla utan den lilla butikens succé drar till sig för mycket uppmärksamhet. När ett par svindlare har vägarna förbi staden tätnar intrigerna och vänskapsband sätts på spel. Kom o se det känslofyllda Spexet Den Unge Werther's Original, en berättelse om kärlek, svek och svindleri! Kvällsföreställningarna sätts upp tisdag till fredag, med en avslutande matinéföreställning på lördagen. Bokning är gratis och görs via eventbrite, biljetten betalas sedan vid dörren.
Biljettpris:
- 100 kronor medlemskap MF/OF
- 150 kronor ordinarie

Betalning via Swish eller Kontant
Varmt välkomna, det blir roligt!

2015 - Apollon

Året är nån gång långt före Kristus. Solen stiger över ett dimmigt Olympos, glädje och sång vibrerar i atmosfären. Fåglarna kvittrar och det ser ut att vara ännu en perfekt dag… Apollon, Olympens gullgosse och tillika solgud är på väg att hamna i en konflikt utan dess historiska like, en konflikt som sänder chockvågor ända fram till idag. För vad kan gå illa när tanken är god?! Dionysos måste avvänjas från sitt älskade vin och den vackra Kassandra måste räddas undan Hades mörka grepp och Underjorden. Allt helst utan att Artemis, Apollons överlägna tvillingsyster, och tillika jaktens gudinna, lägger sig i. Med sina tre musor vid sin sida är Apollon ostoppbar… Eller? Spexet Apollon är ett mäktigt epos som innefattar drama, kapitalism, kärlek och högljudd demokrati. En hisnande historisk tillbakablick som kantas av otroliga förutsägelser och obekväma sanningar! Helgar ändamålen medlen? Vem har rätt, vem har fel? Vem bestämmer? Vad är egentligen orsaken bakom den Globala uppvärmningen? Och vad har Hermes med saken att göra? Vi har svaren! På med solbrillorna, här kommer FLIX!

2014 - Leonardo DiCaprio

Medicinska Föreningens tjejspex FLIX presenterar stolt spexet Leonardo DiCaprio! En galen historia om Leonardo DiCaprio och bästa vännen Knut som ska åka över Atlanten på Titanics jungfrufärd. Ombord träffar han den sköna Rose Wilde, dotter till Oscar, styrman, sjuksystern Florence Nightingale och till och med självaste kaptenen. Men vad händer på kaptenens fest? Vem är Abby, och varför älskar hon kaos? Vad har styrman i görningen? Är Rose så oskyldig som hon verkar? Vad hände egentligen på Titanic? Kom till Improvisation&co i november så får du se!

2013 - Walt Disney

Hollywood 1930. Walt Disney är ung filmmakare som väntar på sitt stora genombrott. Under tiden jobbar han som städare tillsammans med sin bror, Roy Disney, på en stor teater i Hollywood, då han plötsligt blir indragen i ett stort spektakel: Greta Garbos första talfilm ska ha premiär, vilken hon hoppas ska bevittnas av en stor och entusiastisk publik. Det hela hotas dock av att den äventyrliga piloten Amelia Earhart, som påbörjat en flygning tvärs över Atlanten, ska landa just denna dag. Om flygplanet skulle siktas i horisonten förlorar Gretas premiär allt strålkastarljus. Hon bestämmer sig för att detta inte får hända och snärjer den intet ont anande Disney till att röja hotet ur vägen. Hur detta sen leder till alla våra tecknade favoriter kommer ni få svaret på i Flix uppsättning av spexet Walt Disney, missa inte det!

2012 - Armstrong

Året är 1969. I Sverige är sommaren ovanligt varm och i USA upplever den blott 10-årge Bryan Adams ”the time of his life”. I Texas går livet sin stilla gång för majsbönder och oljearbetare och i en studio utanför Houston har trumpetaren Louis Armstrong hyrt in sig för att spela in en musikvideo till en nyskriven jazzlåt. Det som börjar som en trevlig inramning till ett sjyst sound förvandlas till ett paradigmskifte för modern historia. Snart kommer Louis Armstrong och hans vänner att befinna sig i epicentrum för en av de största komplotterna i modern tid. Samtidigt sitter de ryska spionerna i sovjets hemliga spaningsstyrka på amerikanska rymdprogrammet (SHSPARP) i en hemlig bunker strax utanför staden. På stjärnhimmeln syns intet nytt, USA verkar till synes ligga lågt med sin rymdsatsning och insidertipsen lyser med sin frånvaro. För det kan väl inte vara så att de har missat att USA redan varit på månen? Hemska tanke! Skamsna och bleka av skräck tvingas de ryska rymdspionerna be om hjälp av USA för att skydda sitt eget skinn undan KGB. Nu gäller det för ryssarna att ha en vattentät plan och i krig och kärlek är allt tillåtet. Plötsligt hamnar Louis Armstrong i kikarsiktet för taktiskt storspel där allt måste satsas i varje drag. Vänskap sätts på prov, k-pister laddas och mitt i stormens öga uppstår kärlek och ljuv musik. Detta blir upprinnelsen till en rad av händelser på högsta politiska nivå som för alltid kommer att skriva in de magiska datumen i juli 1969 med fetstil i historieböckerna.